top of page

התעמרות בעבודה- מתי ניתן להגיש תביעה נגד המעסיק?


מזה זמן רב שאנו שומעים או קוראים על מעסיקים שלא מתייחסים בכבוד לעובדים שלהם, יתרה מזאת גם מתעמרים בהם. ישנם מנהלים או ראשי צוותים אשר לא מסתדרים עם העובד או כמה עובדים והדרך להיפטר מהם הם פשוט ממררים את חייהם במקום לפטר אותם.


החלטתי לכתוב לעובדים אשר המנהל שלהם מתעמר בהם? חשוב שכל שכיר במדינה יקרא ולא להסס לרגע ולפנות לערכאות משפטיות בכדי למגר את התופעה במקום העבודה.


מהי התעמרות בעבודה ואיך משיגים הוכחת התעמרות?

חשוב לדעת שלא כל התעמרות בעבודה מצדיקה פניה לגוף משפטי. התעמרות שנעשית במקום העבודה תהיה התנהגות שהיא חוזרת כלפי אותו אדם בכול מיני מקרים שונים, והיא מספיקה כדי ליצור עבור העובד סביבה עוינת ולא נעימה בכלל במסגרת העבודה. הוכחת התעמרות חייבים להביא כאשר יש הוכחות להתעמרות.

כל אחד שטוען כי הבוס מתעמר לו, חייב להוכיח זאת בראיות ברורות ובתיעוד כל שהוא.

כיצד ניתן לזהות התעמרות ואיך מספקים הוכחת התעמרות?

נורא קל לזהות מקרים של התעמרות בעבודה. במידה והעובד מקפיד יותר מדי על הביצועים שלו, אם הבוס דורש מהעובד לבצע משימות משפילות, אם הוא מציק לו, משפיל ומאיים עליו, אם שוררת אווירה של פחד במקום העבודה, מתעלמים מצרכי העובד, הוא נמצא בבידוד חברתי וגם אם פוגעים במעמד שלו ובערך שלו, הוא עובר התעמרות בעבודה, אם מעבירים אותו למקום מבודד ולא נותנים לו משימות, אם אתם רואים כי יש בעבודתכם מישהו/י שעובר/ת את הדברים הללו, תעזרו לו/ה ותאספו הוכחת התעמרות כנגד הבוס שלו. אם הוא מבזה ומשפיל אותו, תשמשו כעדים במקרה הצורך ותשכנעו את אותו עובד לפעול. אל תעצמו עיניים.


מהן הסיבות להתעמרות בעבודה והאם צריך להביא לבית המשפט הוכחת התעמרות?

יש הרבה סיבות אשר בגינן הבוס מתעמר כאשר יש יחסי עבודה לקויים, הבוס חסר אחריות, אם קיימת בארגון תרבות שלא רק שהיא מתעלמת מהתעמרות היא גם מעודדת אותה, במקרים בהם סביבת העבודה של העובד תחרותית מידי, יש תחושות של חוסר ביטחון ופחד בעבודה, סגנון הניהול של הבוס נוקשה מאוד, יש ניצול של כוח ושל מרות.


כאשר העובד מגיש תביעה בבית הדין לענייני עבודה בנושא התעמרות הוא נכנס לתביעה מורכב וקצת מסובכת. עוד אין חוקים מסודרים בנוגע לזה ולכן קשה להביא הוכחת התעמרות. אך למרות שזה קשה, עדיין התובע מחויב להביא הוכחה שכזו. ניתן רק לפנות לעזרה לחברי העבודה או לבקש את צילומי האבטחה אשר מתעדים הכל.


במסגרת פסק הדין שניתן בתיק סע"ש 38335-03-14 מנחם (מני) נפתלי נ' מדינת ישראל ובנימין נתניהו, הגדיר בית הדין האזורי לעבודה בירושלים את המונחים "התעמרות בעבודה" או "העסקה פוגענית" כהתנהגות מטרידה ומשפילה שאינה פיזית, המופנית כלפי עובדים באופן חוזר ונשנה.


התנהגות זו יכולה להתבטא באופנים רבים, ובכלל זה פגיעה בעובדים באמצעים מילוליים, צעקות, ביקורת לא מוצדקת, פגיעה במעמדם של העובדים, אלימות בעבודה, מתן משימות משפילות, ניטור יתר, בקרת יתר, דקדקנות יתר, הפגנות שליטה והתנהגות אימפולסיבית והרסנית.


Comments


bottom of page